• Foods Review,  Makan²

    Dinner @ Restoran Johan

    Minggu lepas punya story mory.. anak tak sihat makanya mak jadi tak ada mood nak update blog 😉 Plan sebenarnya nak makan kat Hutan Bandar Bistro lepas kami duk meronda di hari minggu. Sekali dek kerana jalan jem sebab ada apa entah perayaan orang Cina ni.. nak sebut takut salah hahaha. Jadinya fikir punya fikir.. ehhh dah lama kita tak makan kat Johan kan. Apa kata kita ke Johan 🙂 Bila dah sampai.. kami bertiga Anna, sebulat suara memilih menu2 di bawah. Samseng jalanan betulkan nama ikan siakap ni.. hahaha. Sebelum ni try sweet sour or 3 rasa je tak pernah pulak perasan ada menu Siakap Samseng ni. Saja je…

  • My Hero Kechik - Ilham Syahmi

    Hero Kechik Ummi Demam Nak Tambah Gigi Lagi..

    Kesian hero kechik ummi ni, sejak beralih bulan hari tu asyik tak sihat je. Mula2 batuk dan selsema je.. tapi semalam demam datang menyerang. Semalam bawak pergi klinik sebab suhu dah mencecah 40°c. Doktor kata tonsil bengkak patutlah tak selera makan. Kesian anak ummi. Doktor check2 tengok gusi atas.. kata doktor patutlah demam gigi atas dah nak keluar..nampak macam nak keluar 2 batang sekali. Tengok muka layu dia rasa macam nak biar je sakit tu transfer kat ummi. Kali ni demam yang beserta pakej batuk dan selsema tu yang dia lemah je. Dah tak nak berpisah langsung dengan ummi. Doktor pesan suruh standby malam2 biasanya suhu badan akan naik. Biarkan…

  • Dari Dapur Hernee Nazir,  Masak-Masak

    {DDHN} Random Cooking #2

    Notes: DDHN = Dari Dapur Hernee Nazir 🙂 Menu malam Sabtu.. di Cafe Hernee Nazir (berangan!)   Sambal Udang.. # Tumis lada blender sehingga agak garing.. masukkan bawang besar dan bawang putih blender.. masukkan air asam.. gula.. garam.. pak aji (jika suka)..dan masukkan bawang besar dimayang bulat.. siap! # Next menu.. Sayur Bak Choy goreng dengan sos tiram.. # Bersihkan sayur.. celur seketika dan asingkan.. untuk rencah.. racik bawang putih.. tumis2 manja dalam kuali dan masukkan sos tiram.. susun sayur dalam mangkuk dan simbah dengan kuah tadi.. siap! # Last menu of the night 🙂 macam rajin konon nak banyak2 menu 😉 Ikan Selar Kuning Goreng #Ikan selar dilumur dengan…

  • Baby Development,  My Hero Kechik - Ilham Syahmi

    Perkembangan Bayi Pada Usia 7 Bulan

    # Sedikit sebanyak perkembangan Ilham Syahmi untuk rujukan saya dan Encik Nazir dan yang penting akan jadi kenangan bila Ilham dah semakin membesar nanti.. nak suruh dia baca blog merapu ummi dia ni..aeh ada harapan ke blog ummi dia ni ujud lagi? 😉 #   Antara perkembangan bayi berusia 7 bulan:   Melonjak-lonjak Sekarang bayi anda sudah mampu menyokong sebahagian daripada berat badannya dengan kakinya dan dia sudah boleh melonjak-lonjak. Malah, dia boleh duduk tanpa diampu dengan tangannya (dan dengan itu membebaskan tangannya untuk meneroka) di samping dapat mengalihkan badan semasa duduk untuk mencapai objek. Dia mungkin boleh juga naik ke posisi duduk dari posisi baring dengan menolak ke atas sambil…

  • Baby Development,  My Hero Kechik - Ilham Syahmi

    Ilham.. 7 Months Oredi..

    Alhamdulillah.. hero kechik ummi dah genap 7 bulan hari ni. Nak masuk 7 bulan je terus tak sihat. Semalam bawak pergi klinik sebab Ilham batuk2 dan pagi ni dah start selsema. Dalam minggu ni memang tak boleh langsung nak berenggang dengan ummi. Pantang nampak bayang teruslah merengek minta di dukung. Kata babah “Ilham dengan ummi dah macam belangkas” hahaha. Sampai satu tahap dah tak nak berpisah, ummi kelek masukkan dalam baby carrier sambil buat kerja, baru la dia diam kena bawak ke hulu ke hilir. Perkembangan untuk 7 bulan.. dah semakin tak reti duduk diam dah. Kalau dulu bila ummi dan babah nak makan kat luar sambil tunggu giliran makan…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: