• Dari Dapur Hernee Nazir,  Masak-Masak

    {DDHN} Bubur Kacang Hijau

    Cuti CNY yang lepas 2 orang anak buah Encik Nazir datang bercuti kat rumah kami. Sempat la juga bawak diorang meronda2 walaupun Pakciknya berkerja, jalan2 dengan Makcik pun ok juga kan hehehe. Hari Ahad masak menu biasa2 je, sekadar lauk ayam masak asam pedas dan brokoli dan cendawan shitake goreng dan hari Isnin pulak saya buat Kue Tiaw Goreng je. Gambar semua tak sempat nak snap sebab kelam kabut sikit mana nak bersiap ke rumah pengantin lagi (alasan!) 😉 Hari Selasa tak masak sebab keluar pergi Plaza Angsana berjejak kasihan dengan Kak Jue dari Melaka (entri pasal “Jejak Kasihan” akan menyusul tapi tak tahu bila ;)). Hari Rabu masak la…

  • Info Sharing,  My Hero Kechik - Ilham Syahmi

    “Tanam Tembuni Toho”.. Tiada Kaitan Dengan Gigi Cepat Tumbuh Ye Makcik ;)

    Apa itu “toho”? Kalau ikutkan bahasa yang selalu diguna.. toho ni maksudnya cetek atau kurang dalam. Rasanya tak semua orang guna perkataan ni, saya google perkataan ni asalnya dari Terengganu. Tapi family saya biasa je guna maybe orang Johor pun dah biasa dengan perkataan ni. Ok, back to the topic la kan. Semalam punya cerita, saya dan Encik Nazir bersama si hero kechik singgah lunch di KFC, Gelang Patah lepas balik dari Desaru. Sedang asyik menjamu selera, datang sekeluarga yang saya kenal. Macam biasa la kan tegur2.. bual2.. sekali kakak ni tanyalah dah berapa bulan umur Ilham. Saya pun bagitaulah Ilham dah 6 bulan dan nak masuk 7 bulan. Sekali…

  • Anything About Me,  My Breastfeeding Journey

    Helloooo.. Saya Bukan Makcik Jual Kopok.. Hokkay!! ;)

    Di suatu pagi yang tak berapa nak sunyi.. (chewah.. intro poyo..sepoyo tajuk ;)) Lokasi kejadian adalah di depan pintu lift bangunan opis.. Sedang asyik menunggu pintu lift yang lembab macam siput sedut nak terbuka, saya ditegur sapa oleh dua orang sahabat Encik Nazir. Sipolan A: Aeh.. macam kenal je.. Saya: Aeh.. kenal ke? Macam tak kenal je..hahaha.. Sipolan B: Aeh ni muka Nazir ni.. (sambil gelak2) Saya: Hehehehe (senyum kambing..dalam hati mungkin diorang salah sorang yang nampak muka saya seiras dengan Encik Nazir) “Ting” (pintu lift terbuka..jom serbu!!! ;)) Sipolan A: Beg beso2 ni mesti jual kopok.. Saya: Banyak la ko punya jual kopok.. alhamdulillah ni rezeki untuk anak.. Sipolan…

  • My Hero Kechik - Ilham Syahmi,  Solid Food for Baby

    I Love Carrot ;)

    Alhamdulillah.. dari hari ke hari Ilham dah boleh terima solid food yang saya cuba perkenalkan. So far baru 3 jenis buah-buahan saja yang saya bagi pisang, avocado dan carrot. Awal2 dulu memang dia macam tak suka pisang..lama2 suka la pulak. Avocado pun sama, mula2 makan sambil sembur2, sekarang dah ok dah. Setiap apa yang saya bagi dia makan, saya pastikan saya akan merasa dulu baru bagi Ilham. Cuti2 yang lepas, gigih memberi puree carrot. Ilham suka carrot nampak gayanya. Good boy! Makan carrot banyak2 biar mata sihat dan terang selalu jangan rabun macam ummi dengan babah hahaha. (macam Mommy Ngah.. Auntie Ita and Uncle Kamarul yang rabun ayam tu sekali) Nahhh..…

  • Anything About Me,  Colleagues,  Work

    HN in Corporate Attire ;p

    Cerita semalam.. for the first time.. Hernee memakai corporate attire hahaha.. *poyo* Padahal orang lain punya baju dah lusuh agaknya. Saya je baru pestaim pakai haha. Maklum le masa dapat dulu perut tengah boyot, nak try pun tak muat tak dapat nak butang haha. Sekarang ni baru la terhegeh2 nak try kan. Thanksssssssss Allah.. masih muat ekeke~ walaupun En. Nazir kutuksssssss hehehe~ watermark terpaksa cover double chin 😉 Abaikan la kalau nampak ada babat yang terkeluar ngeh3.. Ok bergambar bersama peminatsssssssss 😉 {muntah ijooooooooo} peminat pertama yang berkaki ayam.. Ita 🙂 peminat kedua..berskirt duyung.. Kak Intan 🙂 ni bukan peminat.. ni musuh ketat hahaha.. Nazamengong 😉 Ok untuk kali kedua..…

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: