Anything About Me, From The Bottom Of My Heart

Salah Ke Kalau Saya jadi Gemuk??? ;)

Situasi 1

Hari pertama menjejakkan kaki ke kedai setelah 2 bulan terperuk dalam rumah.

Kakak XXL: Aehhh.. dah habis pantang 🙂

Saya: Dah selamat dah..

 

**Terus pergi cari barang2 yang nak dibeli.

 

Kakak XXL: Badan gemuk ek.. tak pe la tak lama lagi turun.. tapi perut nampak boncit

Saya: Hehehe.. biasalah baru lepas bersalin..

Dia ulang2 lagi GEMUK..GEMUK dan GEMUK..

 

Dialog terus tamat sebab saya dah nak balik plusssssssssssss.. malas nak layan kakak kepoh ni 🙂 dalam hati berkata “kakak, nak pinjam cermin kat rumah saya tak? kita tengok siapa yang GEMUK”

Masuk dalam kereta terus mengadu kat En. Nazir. Dia cuma senyum je.

 

Situasi 2

Masih di kedai yang sama.. huhhh.. kenapa la kedai lagi satu tutup. Saya baru balik kerja hari kedua, stok lauk pauk dah tak ada tu yang terpaksa singgah kedai.

Kakak XXL: Dah naik kerja aeh? Kurus la tak lama lagi.

Saya: Ha’ah dah start kerja semalam. (malas nak sambung panjang lebar)

Terus tuju tempat barang2 basah sambil dalam hati menggumam “kakak, ko tak ada topik lain ke? asyik nak belek badan aku.. haisyyhhh”

Time nak bayar..

Kakak XXL: Dah ok la ni, lama2 nanti makin kurus perut pun tak buncit.

Saya: Ha’ah mudah2an. (dalam hati jerit2.. kakak perut saya dengan perut kakak boncitttttt..ciitttt..citttt.. lagi perut kakak yang belum kahwin tu tau.. huwaaaa gerammm)

Dah bayar2 terus balik tak toleh belakang sebab bengang asyik kena kata gemuk + buncit.

KAKAK!! SALAH KE SAYA GEMUK??? HASBEN SAYA TAK MARAH PUNNNNN..

Nahhhhh.. ni tengok ni latest weight saya.. kakak ada????


sempat terjah mesin kat Mydin Nusajaya 🙂

 

Weight: 55 kg (turun la 11kg after bersalin ;))

Height: 153.5cm (wehhh..takkan la lepas bersalin bertambah pendek 0.5cm kotpenipu beso gak mesin ni)

BMI: 23.3

Normal BMI range: 19.25

Ideal Weight: 44.58kg (kalau berat saya macam ni konfem kena tiup angin terus melayang2 di angkasaraya)

Blood Pressure: 110/47mmHg

Pulse Rate: 71/ppm

 

Plan saya lepas ni, nak timbang sekali lagi berat badan, print out lepas tu bawak ke mana saja. Bila jumpa kakak XXL ni dia banyak bunyi je saya tunjuk je la resultnya hahaha. Gila keji perangai.

Saya tak ada la marah sangat pun sebab dia asyik duk kata gemuk, tapi macam naik meluat pulak balik2 nak cerita kita gemuk.. kita boncit. Diri sendiri tu macam la selim melim sangat. Sekali lagi kalau dia tegur juga saya nak je jawab “biarlah saya gemuk.. saya makan banyak pun untuk anak saya.. kalau saya kurang makan nanti anak saya kurang dapat zat”. Tapi kan.. tapi.. saya ni kadang2 angan2 je nak menjawab macam ni, bila orangnya depan mata terus mulut saya terkunci nak menjawab. Mungkin kadang2 sebab geram tu yang terkesima tu hehehe. Lantak ko la kak. Bukannya saya gemuk mintak makan dengan akak kan. Jaga bdan sendiri dah, yang penting sihat!

Kakak ohhhh kakak.. SALAH KE KALAU SAYA JADI GEMUK????? Saya curi daging kakak ke? ke? ke? Tak kan? Jadi kakak diam2 sudah. Biar saya kurus secara semulajadi dengan bantuan hero kechik saya yang sorang tu 🙂

 

~Luahan hati Ummi Ilham 🙂~

Share this nice post:

About Hernee Nazir

Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor ♥ Product Review ♥ Food Review ♥ Media/ Events ♥ Advertorial ♥ Sponsorship email to: hernee.nazir@gmail.com whatsapp: 014-6106331
View all posts by Hernee Nazir →

12 thoughts on “Salah Ke Kalau Saya jadi Gemuk??? ;)

  1. eh sama la cam aku, ada sorang minah tu asik tego aku gemuk je,padahal dia lg gemuk, huhuhu, cemana nk ckp ngan org camtu. pastu bila dia mengandung memacam masalah sbb dia gemuk, darah tggi la apa la, baby pun masalah. lbh 2 mggu kene thn kat wad lps dia beralinkan anak dia huhuhu

  2. tak pe kakak seri.. dimata adik mawar,kakak seri dh kurus.. 🙂

    cube amek gamba curik akak XXL tue.. teringin nak tgk yg kategory ‘XXL Slim’ hihi

    1. nti kakak seri terai snap muke die aeh..hehehe.. **ade aku kena kejo kang** hahahaha

      tq adik mawar krn mnyokong kekurusan kakak seri ;p

  3. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH kelakar la entry nie.. lawak ar kak hernee nie.. ahahahahahahaha nak gelak lagi.. xpuas gelak..

    lain kali kata gini jek kak..

    ” kakak, saya gemuk ke, perut buncit ke, laki saya suka.. akak ade org suka x.. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *