Our Little Hero.. Muhammad Ilham Syahmi

Our Little Hero.. Muhammad Ilham Syahmi, a photo by herneesamshudin on Flickr. As salam. Nama saya Muhammad Ilham Syahmi bin Mohd Nazir. Alhamdulillah Ilham selamat dilahirkan pada 14/7/11 @ 0859hrs seberat 3.3kg dengan kaedah caesarean di Columbia Asia Hospital, Nusajaya, Johor. Selamat berkenalan semua kawan2 FB, kawan2 blogger Ummi dan sesiapa saja yang berkawan dengan […]

Doakan Saya dan Baby Selamat Ya Kawan2

Doakan Saya dan Baby Selamat Ya Kawan2, a photo by herneesamshudin on Flickr. [dialah kekuatan saya :)] Maha Suci Allah.. Kita hanya merancang.. Allah yang menentukan. Result CTG pagi menunjukkan graf degupan jantung baby yang kurang stabil. Doktor menasihatkan saya untuk menjalani pembedahan caesarean. Memang sukar rasanya nak membuat keputusan. Saya minta doktor berikan peluang […]

SGM kali ke-5: Coping with Breastfeeding During Ramadhan

Sedang prepare proposal nak ke SGM 5 ni kepada En. Nazir (wah proposal kata dia). Kalau belum bersalin lagi macam nak datang je join, adussshhh kena pulak time En. Nazir kerja malam. Sure dia tak dapat join sekali. Kalau dia luluskan pun mesti kena bawa sorang escort in case nak terbersalin. Kang kalau datang sorang, […]

Johnson’s Infant Massage – Step By Step

    Faedah2 urutan bayi: Membantu pembesaran fizikal bayi Menguatkan ketahanan tubuh badan Membina keyakinan diri Membantu bayi berasa tenang dan selesa Mengeratkan kasih sayang antara ibu dan bayi   Langkah permulaan: Pastikan anda berkeadaan selesa dan tidak terganggu selama 15 minit. Mainkanlah muzik yang agak perlahan untuk menenangkan perasaan anda dan bayi anda. Pastikan […]

Perkembangan Fetus – Hamil 37 Minggu

Alhamdulillah bertambah seminggu lagi ke minggu 37. Perasaan? Ohhh.. Allah saja yang Maha Mengetahui. Semuanya saya serahkan pada kuasa Allah. Mudah2an semua berjalan lancar. Doktor beritahu yang kandungan saya berisiko tinggi walaupun baby ok, sebab sejarah saya yang pernah gugur 4 kali dan juga diabetes sepanjang mengandung. Doktor cadangkan saya untuk caesarean, tapi saya tetap […]