Info Susu Ibu, My Breastfeeding Journey, Pregnancy Info, Pregnancy Journey

Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerjaya

Kawan2.. just nak share, saya beli buku ni masa attend SGM – Nur Kasih – Susu Ibu Cecair Bernilai Emas kat UTM, Skudai. Masa tu Dunia Susu Ibu ada buat jualan, jadi saya tak melepaskan peluang nak membeli buku yang sangat berguna untuk panduan saya saya masih kekurangan ilmu penyusuan. So far dah berkali2 juga la saya mengulang baca buku ni tanpa jemu. Nak bagi betul2 faham tentang penyusuan ibu untuk ibu2 yang bekerjaya. Bila dah betul2 faham baru saya terangkan kat En. Nazir. Saya suruh dia baca juga, tapi tak check pulak dah sampai page berapa dia baca πŸ˜‰ Ye la mana la tahu kan kot nanti saya kena pergi kursus ke, bolehlah dia handle EBM dengan jayanya, insya’Allah. Ok, untuk ibu2 bekerjaya yang berhasrat nak memberikan susu ibu kepada bayi2 dan bakal bayi, bolehlah dapatkan buku ni sebagai panduan. Kalau nak beli online kat Dunia Susu Ibu ada, kat Fabulous Mom pun ada jual. Kat bawah ni isi kandungan buku ni secara ringkas. Nanti saya share isi2 pentingnya. Selamat membaca πŸ™‚

 

Isi kandungan:

 

Pilihan-pilihan bagi Ibu bekerjaya

Penyusuan Susu Ibu

Mengapa perlu menyusu secara eksklusif

Faedah-faedah susu ibu untuk bayi

Faedah-faedah susu ibu untuk ibu

Kepentingan penyusuan sepenuhnya (eksklusif)

Bahaya air dan susu formula bagi bayi kurang 6 bulan

Keburukan susu botol

 

Perancangan Awal Untuk Ibu Bekerja Yang Ingin Melakukan Perahan

Bila harus memulakan perahan

Persediaan untuk memerah susu

 

Latihan Memerah

Jadual latihan pemberian perahan susu ibu kepada bayi

Kalendar memulakan pemerahan dan pemberian perahan susu ibu kepada bayi

 

Memerah Susu dengan Tangan (Manual)

Memerah Susu dengan Pam

Jenis-jenis Pam

Pam manual

Pam bateri/pam elektrik

 

Panduan Am Cara Menyimpan Susu Perahan

Cara Menyimpan Susu Perahan

Mencairkan Perahan Susu Ibu Yang Dibekukan


Cara Memberi Perahan Susu Ibu

Memberi susu perahan menggunakan sudu dan cawan

 

Tips Kejayaan Penyusuan Susu Ibu Bekerjaya

Persediaan bayi

Keperluan kemudahan penyusuan bayi

Senarai semak ibu bekerja

Berapakah kuantiti perahan susu ibu?

Sokongan daripada suami

Sokongan daripada ahli keluarga

Pelaksanaan & kemudahan yang boleh diminta untuk disediakan oleh majikan anda

 

Cara Mudah Untuk Memantau Tumbesaran Bayi

Corak penyusuan

Lampin basah

Corak tidur

Tumbesaran

 

Carta pertumbuhan WHO (2006)

Berat-untuk-umur (lelaki)

Panjang-untuk-umur (lelaki)

BMI-untuk-umur (lelaki)

Berat-untuk-umur (perempuan)

Panjang-untuk-umur (perempuan)

BMI-untuk-umur (perempuan)

 

Sumber makanan berkhasiat yang boleh merangsang penghasilan susu


Lampiran 1

Teknik penyusuan yang betul – posisi atau kedudukan semasa menyusu

Teknik penyusuan yang betul – cara mengampu payudara semasa penyusuan

Teknik penyusuan yang betul – cara memegang bayi

Pelekapan – cara yang betul menyusukan bayi

Pelekapan – cara pelekapan

Kekerapan penyusuan

Tanda bayi mendapat cukup susu

 

Lampiran 2

Tips penyimpanan susu optimum

Hikmah pelaksanaan simpanan susu optimum

 

Lampiran 3

Catatan produksi susu ibu

Catatan pengambilan susu ibu

 

Lampiran 4: Cabaran dalam penyusuan susu ibu

Tidak cukup susu

Bengkak payudara

Sakit puting / puting merekah

Lampiran 5: Kisah benar penyusuan susu ibu bekerjaya

Wardina Safiyyah Fadullah

Rita Rahayu Omar

 

Lampiran 6

Contoh surat/memo pekerja kepada majikan

Contoh surat sokongan Jabatan Kesihatan Negeri WPKL kepada wanita yang menyusukan anak

 

Lampiran 7

Sumber maklumat lain untuk bantuan dalam penyusuan

Senarai hospital kerajaan, tentera, universiti dan swasta yang diiktiraf sebagai hospital rakan bayi (2008), Malaysia

Share this nice post:
Tagged , ,

About Hernee Nazir

Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor β™₯ Product Review β™₯ Food Review β™₯ Media/ Events β™₯ Advertorial β™₯ Sponsorship email to: hernee.nazir@gmail.com whatsapp: 014-6106331
View all posts by Hernee Nazir →

6 thoughts on “Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerjaya

  1. Salam hernee. Persediaan awal sebelum bergelar ibu. Tahniah sebab dah niat nak BF baby. Hope berjaya fully BF until 2 YO. Selamat menimba ilmu BF ^_^

  2. salam…ala hernee buku yang hernee suggest out of stock..yana expecting to deliver my 1st baby this coming december….if ikut plan mmg nk exclusive BF….anyway tq so much for your info

    1. hai ilyana..u’re welcome..thanks gak sudi bace blog sy..
      dh try cari kt fabulous mom? duniasusuibu.com pn ade jual..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *