60 Days To Go :)

  Pagi2 jengah blog, tetibe ternampak kat side bar β€œ60 days to go” phewwwwwwwwwww. Rasa diawangan sekejap πŸ˜‰ Macam2 perasaan ada, tapi saya kena balancekan semua rasa tu takut nanti emosi saya tu mendatangkan effect masa proses pelahiran. Harap2 60 hari2 terakhir ni Β tak ada apa2 masalah2 serious. Rutin BSP masih lagi berjalan seperti biasa […]

Budak Tak Ada Kerja

Cerita lama, baru terjumpa dalam draft tapi tak publish ngeh2. ‘Budak Tak Ada Kerja’ ni ada 2 orang seopis dengan saya (klu: 2 nama yang berebut dan main ngelat nak menang ‘si kuat bebel’ no 2 & 3). Tengok tu dia rembatnya sponge kat pantry, lepas tu di dekonya jadi sponge bob. Patutlah hilang sponge […]

Senarai Semak Kelengkapan Bayi

[Sumber: Majalah Pa&Ma – Mei 2011] Antara barangan utama yang perlu dititikberatkan untuk kegunaan hari2 awal bayi selepas dilahirkan. Alhamdulillah rasanya saya dah cukupkan 90% dari senarai yang ada. Kalau yang saya Italic kan tu maknanya tambahan yang tak disenaraikan dalam Pa&Ma. Kalau ada revise item ke saya akan update lagi. Apa pun selagi boleh […]

Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerjaya

Kawan2.. just nak share, saya beli buku ni masa attend SGM – Nur Kasih – Susu Ibu Cecair Bernilai Emas kat UTM, Skudai. Masa tu Dunia Susu Ibu ada buat jualan, jadi saya tak melepaskan peluang nak membeli buku yang sangat berguna untuk panduan saya saya masih kekurangan ilmu penyusuan. So far dah berkali2 juga […]

Melegakan Sakit Secara Semula Jadi Semasa Pelahiran

Info sharing πŸ™‚ Rasanya sangat2 berguna info ni untuk mommy to be macam saya yang memang tak ada experience langsung. Sama2 kita baca ye, semoga bermanfaat untuk semua. [Credit Info: BabyCenter Malaysia] Dapatkan kehangatan Pernafasan Berehat Menukar posisi Urut Perasaan disayangi Skil tahap profesional Maklumat lanjut mengenai cara semula jadi untuk melegakan sakit   Dapatkan […]

Week 31.. Alhamdulillah :)

Alhamdulillah.. dah semakin membesar bertambah seminggu lagi. Membesar dengan sihat ye sayang πŸ™‚ Lengan bayi anda, kaki dan badan terus membesar – dan akhirnya sama padan dengan saiz kepala bayi anda. Beratnya lebih kurang 3.3. paun / 1.5 kilogram dan dia sudah kelihatan seperti bayi baru lahir. Ukuran panjangnya lebih kurang 16 inci / 41 […]