Pregnancy Journey, Pregnancy Program

HN @ Antenatal Class @ Columbia Asia Hospital, Nusajaya

Hutang entri yang bulan lepas lagi ๐Ÿ˜‰ ingat lagi entri saya yang ini? Kalau tak ingat boleh klik link tu ya. Last month saya dan kawan2, Mummy Dasy dan Mas ada join Antenatal Class yang dianjurkan oleh Columbia Asia Hospital, Nusajaya.Baca je lah kat bawah ya saya membebel sikit2 hehehe.

Program: FREE Antenatal Class

Date/ Time: 27 February 2011 (10am โ€“ 12.30pm)

Venue: Columbia Asia Hospital, Nusajaya

DSC_5826Dr. Rajesh Mahendran

Consultant Obstetrics & Gynecology

Ni lah Dr. Rajesh yang bertanggungjawab untuk first session “The Beautiful Journey Towards Pregnancy” dan second session “Pain Relief During Labor”. Untuk first session tu dia terangkan dan tunjuk video dari awal proses kehamilan dan akhirnya proses kelahiran. Sepatutnya second session, doktor lain yang ambil alih tapi oleh kerana dia ada emergency case terpaksalah Dr. Rajesh ambil alih. Bila dia cerita pasal epidural, rasa macam tulang belakang saya kena cucuk2 hehehe.

The term epidural is often short for epidural analgesia, a form of regional analgesia involving injection of drugs through a catheter placed into the epidural space. The injection can cause both a loss of sensation (anaesthesia) and a loss of pain (analgesia), by blocking the transmission of signals through nerves in or near the spinal cord. [sources: Wikipedia]

Next session, demo on baby massage yang disampaikan oleh “Miss Nama Tak Ingat” from Johnson & Johnson. Best tengok dia duk massage anak patung tu. Nanti saya akan buat separate entry untuk step2 nak massage baby ye tapi tak tahu entry tu keluar zaman bila ๐Ÿ˜‰

DSC_5827

Demo: Baby Massage

Next session, demo on nursing care for the newborn. Lemah gemalai gitu cik adik manis ni buat demo lenguh kaki akak berdiri lama dik oi hehehe. Step penuh next entry juga ye.

DSC_5852

Demo: Nursing Care for the Newborn

Oooppsss.. lupa nak bagitau, sampai2 je kitorang dijemput isi perut dulu. Kang takut pulak mak2 buyung semua pengsan kelaparan hehe. Makanan sedappp tapi takut nak makan banyak2 ๐Ÿ˜‰

Sesi bergambar2an ๐Ÿ™‚

DSC_5850Tuan blog yang malas update blog, Mummy Dasy dan Mas..

DSC_5851Tambah lagi sorang Che’ Ah..

Before menamatkan program, mari kita berkenalan dengan Cik Aleya orang kuat program ni hehehe. Saya beremail dan bertelefon dengan dialah masa nak register ni program ni hehehe. Beriya konon2nya nak ajak En. Nazir join tapi hampa belaka sebab dia ada wedding photog job menambah rezeki kat Pekan Nenas, Pontian.

DSC_5891

Cik Aleya.. rasa macam pernah jumpa sebelum ni la..

Last session, jom kita melawat kawasan hospital ๐Ÿ™‚

DSC_5894

Single bedded (RM180)

DSC_5892

Double bedded (RM120)

DSC_5895

Four bedded (RM85)

* Rates include all meals and nursing charges.
All rates are subject to future changes.

DSC_5896DSC_5897

Wad kanak2 yang sangat comel..

DSC_5900Dr. Rajesh sedang memberikan penerangan kepada peserta..

tapi kitorang.. syok bergambar kat luar..ngeee~

DSC_5901

DSC_5902

Masing2 memeluk goodies bag..takut hilang..hehehe

Saat yang menggerunkan saya walaupun orang lain saya tak tahulah gerun ke tak..

DSC_5903

Setapak ke LABOUR ROOM!!!

DSC_5905

Dr. Rajesh sedang memberi penerangan mengenai labour room. Dia siap bagitau kot2 suami yang meneman kat labour room perlukan stretcher, dorang boleh sediakan sekali hehehe. Balik terus tanya En. Nazir.. “bang.. kalau bersalin nanti abang berani tak nak teman kat sebelah?” dan jawapan dia.. “entah ek.. tengok la macamana nanti” (sambil tersenyum kambing) ๐Ÿ™‚ Ya Allah, kuatkanlah semangat suami saya supaya dia boleh meneman saya masa kat labour room nanti. Sebenarnya masa dengar penerangan ni, jantung saya dup dap dup dap laju. Cuak pulak rasanya hehehe.

DSC_5898

Nursery.. ada dua orang baby je masa ni..

Dr. Rajesh ni sangat menyokong breastfeeding. Dia memang menggalakkan ibu2 untuk breastfeed baby dorang. Lepas habis meronda hospital kitorang bertiga (Mummy Dasy dan Mas) sempat berbual dengan Dr. Rajesh. Then teman makcik berdua ni nak scan. Settle semua terus balik, so far pada pemerhatian saya Dr. Rajesh ni sangat friendly la orangnya. Dia ada juga tanya kat saya nak bersalin kat mana. Tapi saya tak habis bincang lagi dengan En. Nazir, kemungkinan bersalin kat JB kemungkinan bersalin kat Batu Pahat. Tengok keadaan nanti macamana. Apa pun thanks untuk Dr. Rajesh and Aleya. Memang best program ni ๐Ÿ™‚

Last but not least.. nak tayang barang FREE yang kitorang dapat masa program.

Pinkkkkk.. i looiikkkeeee.. tapi mulai sekarang tak boleh beli barang warna pink sangat, kena lebih kepada biru jek ๐Ÿ˜‰

Address Columbia Asia Hospital, Nusajaya

Persiaran Afiat, Taman Kesihatan Afiat, 79250
Nusajaya, Johor

Hours ofย  Operation – 9am – 5pm

Clinic Hours – OPD – 9am – 5pm

Clinin Hours – Emergency Department 24 hours

Hernee Nazir – Kos bersalin nanti saya update semula, lupa pulak ada tertinggal kat rumah hehehe. Untuk info, saya bukan duta Columbia Asia Hospital ye.. (tapi kalau CAH nak sponsor bersalin kat sana bagus juga) hehehe.. btw, Dr. Rajesh and Aleya ada baca blog ni tau.. maybe dorang menggoogle sampai terjumpa blog saya sebab hari tu dorang ada tanya saya juga pasal blog ๐Ÿ™‚

Share this nice post:

About Hernee Nazir

Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor โ™ฅ Product Review โ™ฅ Food Review โ™ฅ Media/ Events โ™ฅ Advertorial โ™ฅ Sponsorship email to: hernee.nazir@gmail.com whatsapp: 014-6106331
View all posts by Hernee Nazir →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *