Frenz, Life

Kenapa Durian Panas???

gambar durian tahun lepas 🙂

Ni bukan soalan main2..ni soalan yang serious.. super duper serious.. percayalah! Tenunglah muka saya yang sedang serious ini 😉

Tengah musim durian ni, dugaan sangat2 mencabar bagi saya si penggemar raja buah2an ni. Nak makan takut pulak jadi saya tabahkan diri je la bila tengok En. Nazir  dan adik2 saya makan. Silalah tabah Hernee 🙂

Minggu lepas ayah saya hantar durian kat rumah hasil dari kebun sewaan dia, perghhhh dugaan beb. Sabo je la makcik nak cium baunya. Masa En. Nazir makan kat dapur saya duk diam2 kat meja makan sambil makan nasi saya. Dalam hati, “Mintak2 dia pelawa saya jamah seulas” tapi sampai ke sudah dia tak pelawa. Oh sedih~ (tapi diam2 je cakap dalam hati sorang..kalau bagitau dia nanti dia gelakkan.. sebab awal2 saya juga yang cakap tak nak). Esoknya dia makan lagi, sarapan pagi durian hehehe. Dia bagi saya jamah2 manja.. rasa kat hujung jari dia. Fuhhh~ punyalah bahagia sekejap dapat rasa durian.

Semalam kitorang ke kebun tu, Ayu dah sampai awal. Wahh tak sabar2 minah ni nak melantak durian kan. Pak Anjang orang yang ayah saya amanahkan untuk jaga kebun ni. Thanks Pak Anjang 🙂 Mula2 saya tabah je tengok dorang makan lepas sebijik, sebijik lagi. Oh tidak! last2 before balik, En. Nazir benarkan menjamah seulas durian. Nikmatnya.. rasa macam tak nak telan tau. Nak biar je dalam mulut hehehe. Buruk sungguh perangai. Sila jangan ikut 🙂 Sebelum makan saya tawakkal je pada Allah, harap2 tak ada effect kepanasan. Tekak ni rasa nak sangat.

On the way balik rumah buat sempat berdialog dengan En. Nazir..

Saya: Bang.. apa sebab durian tu jadi panas lepas kita makan? (soalan nak kena cepuk..hahaha)

En. Nazir: Entah.. abang pun tak tahu.

Saya: Alamak tak membantu betullah..tak puas hati ni kenapa ek? makan seulas je tadi tak panas kan.

En. Nazir: Tak kot..

Dalam hati tertanya2 lagi kenapa panas. Macam sengal pulak si Hernee ni sibuk pasal durian. Kalau ikut ayah saya lagi best, “Makan je Long.. buat jamah2”

Kat office bagi soalan cepu emas ni pada Ita opismet saya. Walaupun duduk sebelah tapi saja gatal2 nak beremail2.

Email dari saya..

Nape la ditakdirkn buah durian tu panas ek?Semalam tanye abg nazir die kate ntah xtau..Ko kan terer ta..tau x sejarah buah durian..hehehe

Ita balas..

Sbb dia raja buah..kalau nk buah sejuk mkn la manggis…buah manggis kat permaisuri durian..

Saya reply..

Gue tnye serius ni..

Ita reply lagi..

Yela..ita pn ckp serius ni..nmpak x muka sungguh2 ni..(*_*)..he..

Saya reply lagi..

Ko jgn main2 la joyahhhh..

Ita reply lagi..

Ya Allah..betul la….mcm manusia kan berpasangan…buah pn kena la pasangan jugak kan..ada raja ada permaisuri..

Saya reply lagi..  (dalam hati apa kaitannya la jawapan minah ni hehehe)

Gue nk tau knape durian tu pns bukn nk tau siapa psgn die

*Sambil buat muka bengang*

Lagi sorang tak membantu saya mencari jawapan. Ada sesiapa tahu tak kenapa, selain dari jawapan memang dah lumrah dan kuasa Allah (yang tu memang tak boleh sangkal) Maksud saya, jawapan dari segi saintifik ke apa la. Haaaa.. hambik ko soalan petang2 menguji minda 😉 Saja je nak tahu.

Jangan lupa aeh.. jawab soalan saya..  “Kenapa Durian Panas??? homework petang Isnin ye anak2 🙂

Share this nice post:

About Hernee Nazir

Full-time Working Mom | Blogger | Breastfeeding Peer Counselor | Shaklee Independent Distributor ♥ Product Review ♥ Food Review ♥ Media/ Events ♥ Advertorial ♥ Sponsorship email to: hernee.nazir@gmail.com whatsapp: 014-6106331
View all posts by Hernee Nazir →

4 thoughts on “Kenapa Durian Panas???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *